Είναι έδρα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας
Στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν δέκα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (μετά την κατάργηση του Τ.Ε.Ι με 4 Σχολές και 16 Τμήματα) μεταξύ των οποίων τo Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Βιoχημείας - Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας και άλλα. Στην πόλη λειτουργούν επίσης το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Εμπορικό - Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση - "Θεσσαλικό Θέατρο", το Δημοτικό Ωδείο.
H πόλη διαθέτει το Λαογραφικό Μουσείο και το εντυπωσιακό Διαχρονικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2015. Η Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στεγάζεται σε νέο κτίριο, του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 2003 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ολοκληρώθηκε n αναπαλαίωση χαρακτηριστικού βιομηχανικού δείγματος των αρχών του αιώνα, του ''Μύλου του Παππά'' και αποκαλύπτεται με γοργούς ρυθμούς το Α' Αρχαίο Θέατρο της πόλης.
Χαρακτηριστική είναι η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα δια μέσου της δράσης των νομικών προσώπων του Δήμου αλλά και οι ποικίλες δράσεις μέσα από φορείς, συλλόγους, ομάδες πρωτοβουλίας και αθλητικά σωματεία όλων των αθλημάτων.
Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και του λόφου του Φρουρίου με την αξιοποίηση στοιχείων της παράδοσης και τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, αναδεικνύει την ιστορική ταυτότητα της πόλης αλλά και μια έντονη εμπορική και ψυχαγωγική δραστηριότητα με θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών που κινούνται στο κέντρο της πόλης.
Οι πλατείες, τα πάρκα και οι πνεύμονες πρασίνου στις συνοικίες, τα αθλητικά κέντρα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα έργα υποδομής, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, Βιολογικού καθαρισμού, φυσικού αερίου, καθώς και μια έντονη δραστηριότητα πολεοδομικής ανασυγκρότησης, άρχισαν να δίνουν τα τελευταία χρόνια θετικά αποτελέσματα προσδίδοντας στη Λάρισα μια εικόνα σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης.
Σήμερα οδεύοντας ολοταχώς την τρίτη χιλιετία και αξιοποιώντας το ευνοϊκό κλίμα που αργά μεν, σταθερά δε, καθιερώνεται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, n Λάρισα με τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής προσπαθεί να πετύχει ένα καλύτερο κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό μέλλον.
Η Λάρισα, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια την πρόκληση της συνεχούς προσαρμογής της στις ταχείες μεταβολές στο οικονομικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Το περιβάλλον, n εργασία και οι καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής εξελίσσονται σε στοιχεία κλειδιά των εξελίξεων αυτών.
Ο Δήμος Λαρισαίων επέδειξε έντονο ενδιαφέρον, δραστηριότητα και έργα στη διαμόρφωσn μιας συνολικής πολιτικής που αναδεικνύει σε κεντρικά της σημεία τα στοιχεία αυτά, αξιοποιώντας εμπειρίες και δυνατότητες σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο πολλών επιστημονικών φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από συνεργασίες ερευνητικές αλλά και εφαρμογών.
Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Πηνειός.